Home / Programa AMBSENSE 2016

Programa AMBSENSE 2016

Del 2 de maig al 17 de juny

ACTES PREVIS

ACTES PREVIS

2 de maig – de 10:00 a 12:00h

1a jornada de formació als restauradors de la comarca: “Restauració sense gluten. Una oportunitat per fer crèixer el teu negoci”

Lloc: Pavelló de Suècia. A càrrec de Elisenda Vilchez tècnica de l’Associació de Celíacs de Catalunya.

7 de juny – de 10:00 a 12:00h

2a Jornada de formació als restauradors de la comarca: “Taller teòric-pràctic sobre les al·lèrgies alimentàries a la cuina”

Lloc: Fundació Alícia (Complex Món Sant Benet de Sant Fruitós del Bages). A càrrec de la Fundació Alícia amb la dietista Alba Adot i el xef Marc Puig-pey

17 de juny –  20:00h

Taula rodona dirigida al sector educatiu i  AMPAS del berguedà sobre les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries a l’escola amb la participació de les principals associacions d’afectats, i representants de l’Hospital Sant Bernabé de Berga.

Lloc: Casal de la gent gran de Berga

Amb la participació de:

  • Fernando Jaime Soler, president d’Immunitas Vera, Associació Catalana d’Al·lèrgies Alimentàries: “AL·LÈRGIES A ALIMENTS I EL MENJADOR ESCOLAR” .

“Els infants usuaris del menjador escolar necessiten una atenció específica per la seva seguretat. La seva dieta no és una opció voluntària sinó que és necessària. Cal saber els ingredients dels àpats que s’ofereixen i les condicions de la seva manipulació per a evitar reaccions adverses, que poden arribar a ser molt greus. Cal que el personal docent i no docent de les escoles estigui informat i format. I en el cas del servei de menjador, aquesta necessitat és vital”

  • Oriols Sans, fundador i president de ADILAC, Associació Espanyola de Intolerants a la Lactosa: “LA VIDA LÁCTEA”

“A través de la seva pròpia experiència, ens explicarà què vol dir ser intolerant a la lactosa i com l’afecta a la seva vida diària des d’un punt de vista mèdic, nutricional, social, però sobretot personal”

  • Noèlia Vallejo Muñoz de l’Associació de Celíacs de Catalunya: “CONVIURE AMB LA CELIAQUIA: COM EVITAR LA CONTAMINACIÓ ENCREUADA”

Després d’una breu introducció sobre la celiaquia (característiques, síndromes, diagnòstic…), s’explicarà com fer front al principal repte dels menjadors escolars alhora de atendre correctament les necessitats dels celíacs: com evitar la contaminació encreuada?

18 de juny – 9:00 a 21:00h

FIRA AMBSENSE: “Fira de productes aptes per a intolerants i al·lèrgics” → localitzador Passeig de la Pau/Gran via

En la mateixa zona tindran lloc les activitats següents:

• 10:30-11:30h → Xerrada “DIETA SENSE GLUTEN: MITES I LLEGENDES. MODA O SALUT?” A càrrec de la Dra. Monserrat Montraveta

• 10:30-11:30h → Xerrada “DIETA SENSE GLUTEN: MITES I LLEGENDES. MODA O SALUT?” A càrrec de la Dra. Monserrat Montraveta

persona_contacte   Cap de Digestologia pediàtrica i professora associada de Pediatria a l’Hospital Germans Trías i Pujol de Badalona.

Quines són les virtuts i els defectes d’una dieta sense gluten en persones no celíaques?. És la dieta sense gluten més saludable? Es tracta d’un mite o és cert? Aquestes i d’altres aspectes es tractaran en aquesta xerrada.

• 11:45-12:15h → Xerrada “AL·LÈRGIA ALS ALIMENTS: QUÈ FER DAVANT D’UNA REACCIÓ AL·LÈRGICA?” A càrrec de la Dra. Laia Ferré

• 11:45-12:15h → Xerrada “AL·LÈRGIA ALS ALIMENTS: QUÈ FER DAVANT D’UNA REACCIÓ AL·LÈRGICA?” A càrrec de la Dra. Laia Ferré

persona_contacte  Al·lergòloga al Servei d’Al·lèrgia d’Althaia, Xarxa Assistencial i Universitària de Manresa, secretària de la Junta de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica.

“L’al·lèrgia a aliments és cada vegada més prevalent al nostre medi i afecta principalment, a nens i adults joves. El diagnòstic d’una al·lèrgia alimentària implica la realització de dietes d’evicció i tractaments específics que s’individualitzen en cada cas, per això és important el diagnòstic per part d’un especialista en al·lergologia. Les reaccions al·lèrgiques ocasionades per aliments poden produir símptomes d’intensitat variable i que, en alguns casos, poden arribar a ser molt greus i posar en risc la vida de la persona al·lèrgica. Per aquest motiu, és  molt important intentar prevenir aquestes reaccions i conèixer el tractament que cal administrar en cas d’una reacció al·lèrgica greu”

• 12:30-13:30h → Xerrada AL·LÈRGIA A ALIMENTS: LA VIDA QUOTIDIANA A càrrec de la Fernando Jaime Soler

• 12:30-13:30h → Xerrada AL·LÈRGIA A ALIMENTS: LA VIDA QUOTIDIANA A càrrec de la Fernando Jaime Soler

persona_contacte  President d’Immunitas Vera, Associació Catalana d’Al·lèrgies Alimentàries.

“L’al·lèrgia a aliments comporta un control estricte d’allò que es menja, es toca o s’inhala per a evitar reaccions adverses, algunes de les quals poden ser molt greus. Aquesta xerrada descobreix l’univers de l’al·lèrgia un cop hem sortit de la consulta mèdica amb el diagnòstic a la mà. Un univers molt més ampli d’allò que en principi havíem imaginat”

• 16:30-18:00h → Demostració culinària de pastisseria sense gluten “Magdalenes gegants en forma de tulipa de xocolata” A càrrec de Villar San Rafael de Celiciosos

• 16:30-18:00h → Demostració culinària de pastisseria sense gluten “Magdalenes gegants en forma de tulipa de xocolata” A càrrec de Villar San Rafael de Celiciosos

persona_contacte  Cuinera.

• 18:30-20:00h → Demostració culinària sense al·lèrgens “Creps de farina de tef amb espinacs i salsa de pebrots del piquillo” A càrrec de Montserrat Tàpia

• 18:30-20:00h → Demostració culinària sense al·lèrgens “Creps de farina de tef amb espinacs i salsa de pebrots del piquillo” A càrrec de Montserrat Tàpia

persona_contacte  Cuinera, assessora i comunicadora.

descarregaDescarrega el programa